Az egyesületről

1%

Kezdőlap > 1%

A Bízz Vakon Közhasznú Egyesület adószáma: 18265455-1-42, bankszámlaszáma (VÁLTOZOTT!) : Erste Bank: 11600006-00000000-85408803 

A látássérültekért kitűzött céljaink eléréséhez a TE segítségedre is szükségünk van!

Hogy minél szélesebb körben tudjunk programokat szervezni és támogatást nyújtani, kérjük, hogy

1% -od felajánlásával segítsd munkánkat!

Segíts látássérült társainknak, hogy 1 lépéssel közelebb kerüljenek a még teljesebb élethez!

bizzvakon_logo_atlatszo

Hogyan ajánlhatom fel az adóm 1%-át?

Alap információ

Adónk 1%-át évről-évre felajánlhatjuk civil szervezeteknek és egyházaknak, mindössze nyilatkoznunk kell a kedvezményezett kilétét illetően az adóbevallásunk elkészítése során.

A felajánlás neked nem jár többletköltséggel, néhány egyszerű feltételnek azonban meg kell felelni, hogy nyilatkozhassunk a támogatásról.

Adója 1%-áról bárki rendelkezhet, aki személyi jövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot, vagy egyszerűsített bevallást ad, illetve adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995. évi CXVII. törvény) értelmében így tehát nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni adójuk 1+1%-áról. Az említett személyek közül azok rendelkezhetnek a kétszer 1%-ról, akik adóznak az úgynevezett összevont jövedelemadó-alapjuk után, és jövedelemadójukat határidőre, maradéktalanul befizetik, vagy halasztási engedélyük van a NAV-tól.

Lépések

 1. válaszd ki a támogatandó szervezetet
 2. a kiválasztott szervezethez kérd el az adószámot (legegyszerűbben a kiválasztott szervezettől kapod meg)
 3. az adóbevallás megfelelő oldalain nyilatkozni kell a támogatandó szervezetről

Adóbevallás elkészítésének módja

 1. 1. Ha az adóbevallást saját magad készíted:
  papír formában: nyomtatvány utolsó oldalán
  elektronikus úton: nyomtatvány utolsó oldalán
 2. Ha az adóbevallást a munkáltatód/általad megbízott személy készíti:
  a megbízott személyt kell értesíteni a támogatni kívánt szervezet nevéről és bankszámlaszámáról, ahova a támogatást szeretnénk juttatni, aki a megfelelő oldalakon ezt jegyzi.

Szervezet kiválasztása

Két csoportból választhatunk kedvezményezettet, de mindegyikből csak egyet-egyet támogathatunk, ha az egyik csoportból nem választunk, akkor az egyik 1%-unk marad az államkasszában, viszont ha ugyanazon csoportból két kedvezményezettet is megjelölünk, akkor a nyilatkozatunk érvénytelennek minősül és az 1+1% szintén marad az államkasszában.

A lehetséges kedvezményezettek egyik csoportjába a civil szervezetek tartoznak, ide tartoznak a közhasznú tevékenységet végző egyesületek, alapítványok, közalapítványok (MINT PÉLDÁUL A BÍZZ VAKON! KÖZHASZNÚ EGYESÜLET). Itt találjuk azokat a közintézményeket is, amiket szintén lehetőségünk van támogatni.

A másik csoportba az egyházi kedvezményezettek tartoznak (azaz a 2011. évi CCVI. törvény szerint elismert egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek), valamint az úgynevezett kiemelt előirányzatok azok számára, akik nem kívánják egyháznak adni az 1%-ot, de nem is szeretnék az államkasszában hagyni.

Miután elhatároztad, hogy kiknek adod a saját 1+1%-od, már csak a kedvezményezett adószámára van szükséged, amelyet legkönnyebben a támogatni kívánt szervezettől szerezheted be. Ezután már csak nyilatkoznod kell az adóbevallásnál használt nyomtatványok megfelelő oldalain, ahol mindkét kedvezményezetti kör részére lehet rendelkezni. Természetesen azok is nyilatkozhatnak adójuk 1%-áról, akik elektronikusan töltik ki a bevallásukat, vagy pedig munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget ezen kötelezettségüknek. Feltétlenül gondoskodj arról, hogy helyesen töltsd ki az adóbevallásoddal együtt az 1%-ról szóló nyilatkozatot is, hogy támogatásod biztosan célba érjen.

A nyomtatványok helyes kitöltése nem tűnik bonyolult feladatnak, de csak a 2011. évben 171 ezer, az adó 1%-áról rendelkező nyilatkozat volt hibásan kitöltve. Emiatt érdemes odafigyelnünk a nyilatkozatok kitöltése során is, hiszen az 1% – átlagosan 5500 forintot ér egy felajánlás – komoly segítség az adott nonprofit szervezetnek, vagy egyháznak.

lathatatlan_banner