Az egyesületről

Díjmentes “Láthatatlan” csapatépítő-érzékenyítő program cégek, vállalatok számára a Láthatatlan Kiállítás szakmai támogatásával

Kezdőlap > Eseménynaptár > Díjmentes “Láthatatlan” csapatépítő-érzékenyítő program cégek, vállalatok számára a Láthatatlan Kiállítás szakmai támogatásával

A program sikeresen lezárult.

 

Egyesületünk egyik alapvető célkitűzése a látássérültek munkaerőpiacra történő integrálásának segítése. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet  támogatásával 2021-ben még több lehetőségünk adódott arra, hogy cégek, szervezetek számára nyújtsunk díjmentesen érzékenyítést, azaz betekinést a látássérültek életébe.

Programunknak köszönhetően két területen segítjük a szervezeteket: egy közös, ismerkedős, “vakos” aktivitással kezdtünk, ahol mi is kipróbálhattuk, milyen “látássérültként” tapintani, érzékelni, közlekedni, melyet aztán a sötét, a program lelke követett: itt volt lehetőségünk igazán megnyílni, tabukat döngetni és tisztába tenni a dolgokat: a felvetődő kérdéseket, kételyeket a Láthatatlan Kiállítás látássérült kollégái igyekeztek megválaszolni, illetve segíteni megérteni azt, miért nem feltétlenül rossz az, ha látássérülttel dolgozunk együtt.

  • miért nem akarunk látássérülttel dolgozni?
  • mitől félnek a kollégák?mitől félnek a munkáltatók?
  • nem lesz elég jó a csapat teljesítménye.
  • állandóan segíteni kell neki
  • és még sorolhatnánk…

A kietelepülés során kiderült a jelenlévők számára is, hogy például az irodában is több olyan munkaterület elvégezhető lenne, amelyhez nem szükséges más, csak egy számítógép, melyen beszélő szoftver van, hogy a képernyőn megjelenő információkat a vakok is „olvasni” tudják.

A cél az ilyen kitelepülős alkalmaknál mindig az, hogy valahogy ráébresszük a munkáltatót és a munkavállalókat is, hogy nem ördögtől való egy látássérüttel dolgozni, sőt, igazi színt tud vinni a csapatba!

Nagy „woow” élmények is születtek ebből és örültünk, hogy egy nagyon laza, „tervezgetős” beszélgetés alakult ki, pont, ahogyan szerettük volna.