Az egyesületről

Ingyenes nyílt napok a Láthatatlan Kiállítás közreműködésével

Kezdőlap > Eseménynaptár > Ingyenes nyílt napok a Láthatatlan Kiállítás közreműködésével

A program sikeresen lezárult.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Láthatatlan Kiállítás kollégáival a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet jóvoltából a 2021-es nyár folyamán ingyenes nyílt napokat tarthattunk nektek!

A Láthatatlan Kiállításon meghatározott időrendben, megszabott létszámmal tudtak a csoportok végigmenni a túrán, itt azonban nem volt időkorlát, megkötés, előzetes regisztráció, így kényelmesen, a vendégek ritmusának megfelelően tehettétek próbára érzékszerveiteket és látássérültekkel együtt próbálhattatok ki különböző eszközöket, játékokat, illetve kötetlen formában tudtatok beszélgetni a kollégákkal is.

Igyekeztünk minél izgalmasabb programot összeállítani nektek, így az alábbi helyszínekkel készültünk:

  • Vak labirintus : közlekedés vakon, fehér bottal
  • Beszélő kütyük és egyéb „vakos” eszközök helyszíne
  • Érzékszervi tudáspróba: mennyire pontos a szaglásod, hallásod, tapintásod? Vagy annyira jó, mint egy látássérült?
  • Ping-pong vakon: ki az ügyesebb, ha senki sem látja a labdát?
  • Párbeszéd a sötétben: „Mersz kérdezni”?

Helyszínek:

  • Vak Labirintus: Hogyan tudunk látásérülteknek segíteni? Hogyan közlekedem én vakon?

A nyílt napok során lehetőségetek lesz látássérültekkel találkozni és egy nyitott beszélgetés keretében megtudhatjátok, hogyan tudtok látássérülteknek segíteni az utcán, boltban, vagy akár a hivatalban.

A közlekedés elkerülhetetlen minden látássérült életében, ezért hogy lássuk, milyen nehézséggel küzdenek a vakok a közlekedés során, most a ti kezetekbe adjuk a fehér botot kipróbálásra. Te kitalálsz a labirintusból?

Sok esetben ezek az egyedi esetek nagyon nagy jelentőséggel bírnak a vakok mindennapjaiban, illetve a munkahelyen, ezért fontos, hogy a látók ne essenek zavarba, ha látássérült kollégával találkoznak, hanem magabiztosan, tudják segíteni őket.

  • Látássérültek által használt eszközbemutató

 Láttatok már beszélő mérleget vagy vízszintjelzőt, egyéb beszélő/hangot adó kütyüt? Végre lehetőségetek lesz a látássérültek által használt eszközöket kipróbálni, amit a hétköznapokban nem tudnátok megismerni.

Tudtátok, hogy a telefonokon nem csak “Siri” beszél? Ha érdekel, megmutatjuk!

 Érzékszervi tudáspróba

 Az interaktivitás nagyon fontos a megfelelő kapocs kialakításában. Az érzékszerveink aktív bevonásával sokkal intenzívebb élményt tudunk elérni.

A látás kiiktatásával a fókusz a különböző illatokra/ hangokra/ tapintásra kerül, ahol tesztelhetjük, mennyire kifinomultak érzékeink: többféle illat, hang és textil anyagot biztosítunk számotokra, így  pusztán a tapintás/hallás/ szaglás áll segítségetekre a beazonosításukhoz.

A program látássérültek segítségével megy végbe, amikor a hallás és az egyéb érzékelés kerül előtérbe.

 Ping-pong játék – vakok vs. látók

A mozgás és a fizikai aktivitás nem csak a látók kiváltsága. Hogy ezt bebizonyítsuk, ping-pong játékra is lesz lehetőség, ahol látók és látássérültek játszhatnak egymással egy erre kialakított, speciális ping-pong asztalon.

Az esélyegyenlőség nevében a látók szemét is bekötjük, ezzel is emelve a tétet és az izgalmakat.

A játék öröme feledteti a közöttünk lévő különbségeket és ha rájövünk, hogy együtt is lehet játszani, sportolni, hihetetlen gyorsan képes az emberek között lévő távolságot csökkenteni.

  • Párbeszéd a sötétben: „Mersz kérdezni”?

A kommunikáció az egyik legfontosabb az integráció során. Azonban sok esetben tapasztaljuk a félénkséget (a látók részéről), illetve a sok-sok el nem hangzott kérdést, amely rengeteg félreértésnek, illetve „nem tudásnak”, azaz a segítség elmaradásának ad táptalajt.

Pszichológiai szempontból könnyebb kérdést feltenni, ha nem látjuk a kérdezőt, így ha kellemetlen kérdést teszünk fel, akkor sem kell szégyenkeznünk, hiszen nem látta senki, ki tette fel a kérdést.

Párbeszéd a sötétben programsorozatunk pont ezt hivatott szolgálni: merjünk kérdezni, ehhez mi adjuk a biztonságot (a sötétet).

Egy külön lesötétített teremben ülnek a résztvevők, ahol velük együtt a látássérült kolléga vesz még részt a programon.

A „feladat”: beszélgetni, tabukat döntögetni, kérdezni a látássérültektől, akik tudásuk és tapasztalataik legjobbja szerint válaszolnak a rég fel nem tett kérdésekre.